1 online tag
     


Rendkívül sikeres Field Target VB-t rendeztek a Debrecen-Bánki Arborétum területén.

2010-10-13 08:54:00
Rendkívül sikeres Field Target VB-t rendeztek a Debrecen-Bánki Arborétum területén. A szervezők prezentációjukkal 1 éve nyerték meg a Világbajnokság helyszínéül a Debrecen-Bánki Arborétum területét, mint terep lőteret.

Komolyan készültek, hogy a hazai és külföldi versenyzők egyaránt jó véleményekkel távozhassanak a Cívis városból. Az adminisztrációs, ill. egyéb szervezési munkálatok 2010. januárjától folyamatosak voltak, a közvetlen tereprendezést, célok, lőállások kialakítását szeptember elején kezdte a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület csapata. (Nagyon sokat segített a régió másik sikeres lövészklubjának magja is Püspökladányból.)

Szeptember 30-án, a hivatalos edzésnapon, már jelen volt a világ minden tájáról benevezett 151 lövész és ellenőrizték puskájuk működését a debrecen-bánki klímában. Ebben a sportban ez különösen fontos, ugyanis a légfegyverek lövedékének tömege 0,5 gramm körül van, ami igen csekély, a legkisebb hőmérséklet-, páratartalom-változásra is jelentősen megváltozhat a golyóbis röppályája. Ez, pedig a találati pontosságot erősen befolyásolja.

Október 1-én a hivatalos megnyitóval kezdetét vette a háromnapos küzdelem. A versenyzők mindegyik napon 25 lőállásból 2-2 célt kellett, hogy meglőjenek, tehát a végeredmény 150 lövésből számolandó. A napi legjobb eredmények 47, 48 pontok voltak a világ legjobbjaitól. Hazai esélyeseink 41, 46 pontokat lőttek, amit három napon keresztül tartani igen nagy kihívás. Eddig ritkán volt példa arra, hogy akár magyar, akár nem angolszász versenyző beleszóljon az első 10 helyezés elosztásába. A sport ugyanis annyira angol, hogy a VB helyezések már évek óta szinte csakis nekik járnak. De ez nálunk megtört! A Világbajnok spanyol lett, sőt a hatodik helyet magyar versenyző szerezte meg!

A sport nagyjaitól őszinte elismeréseket kaptak rendezők, az igazán színvonalas szervezésért Az angol csapatfőnök így nyilatkozott: „Pályafutásom alatt nem emlékszem még ennyire jó VB pályára! Köszönjük!”

A jóval kevesebb versenyzőt felvonultató rugós puskás külön értékelendő versenyszám ezüst érmese szintén magyar lövész lett, tehát a magyar csapat eredményessége igen jónak értékelendő.

A debreceni lövész sportnak külön büszkeség, hogy:

- az említett hatodik helyezett Fekete - Móró András a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzője,

- a rugó puskás második helyezett Fejes Tóth István a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzője,

- rugós puskával negyedik helyezett Pregun István a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzője,

- a legjobb magyar ifjúsági versenyző Szomju Zsolt a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzője,

- az egyetlen magyar hölgy versenyző, aki vette a bátorságot és felvette a férfiakkal a kesztyűt ebben a nehéz küzdelemben Vitányi Jolán a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzője.

Jövőre Olaszországban folytatják, ahol a Debreceni Lövészsuli S.E. versenyzőinek nem kell a szervezéssel foglalkozniuk, remélhetőleg még jobb eredményeket fognak elérni.

 Vissza a hírekhez

Megyei versenynaptár


Programok

Jelenleg nincs aktuális program